Χωρίς στελέχωση και εξοπλισμό τα νέα Αστυνομικά Τμήματα

Χωρίς στελέχωση και εξοπλισμό τα νέα Αστυνομικά Τμήματα

Αρ. Πρωτ. 3494/26.08.08

Προς Υπουργό:
- ΕΣ.Δ.Δ.Α. & Δημόσιας Τάξης


Στα πλαίσια του σχεδίου αναδιάρθρωσης των αστυνομικών τμημάτων του νομού Θεσσαλονίκης έχουν συσταθεί στον νομό Θεσσαλονίκης 14 νέα αστυνομικά τμήματα από τα 18 που είχαν αρχικά ανακοινωθεί.

Ωστόσο, η έλλειψη αστυνομικού προσωπικού για την στελέχωση των τμημάτων αυτών, αλλά και οι ελλείψεις σε εξοπλισμό και οχήματα καθιστούν δύσκολο το έργο των αστυνομικών, που καλούνται να προασπίσουν την ασφάλεια των πολιτών στις περιοχές ευθύνης τους. Προκειμένου μάλιστα να στελεχωθούν τα νέα τμήματα μετακινήθηκαν στελέχη, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθούν τα υπάρχοντα αστυνομικά τμήματα. Ενδεικτικό της κατάστασης και των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού στα αστυνομικά τμήματα, είναι το γεγονός ότι από τις 5.600 οργανικές θέσεις για τον νομό Θεσσαλονίκης είναι καλυμμένες μόλις οι 4.690. Πιο συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Ασφαλείας, ενώ προβλέπεται να υπηρετούν τουλάχιστον 650 άτομα, το προσωπικό της απαρτίζεται μόλις από 400 στελέχη.
Σε μια εποχή με ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις, εξειδικευμένα τμήματα της αστυνομίας παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα να οι αστυνομικοί που υπηρετούν σε αυτά να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διεκπεραίωση των καθηκόντων τους. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις του Τμήματος Ηθών όπου υπηρετούν 8 μόλις άτομα, του Τμήματος Ανηλίκων που στελεχώνουν μόλις 3, του Τμήματος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που υπηρετούν 9 άτομα, ενώ στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος υπηρετούν 5 άτομα.
Πέρα ωστόσο από την έλλειψη προσωπικού, την κατάσταση και το έργο των αστυνομικών δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός που τους παρέχεται από την Υπηρεσία, καθώς και τα πεπαλαιωμένα περιπολικά. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ίδιοι οι αστυνομικοί αναγκάζονται από τον μισθό τους να αγοράσουν κράνη, αλεξίσφαιρα γιλέκα για την προστασία τους. Σύμφωνα μάλιστα με την Ένωση Αστυνομικών Θεσσαλονίκης την έλλειψη επαρκούς αριθμού περιπολικών για κάθε τμήμα, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο η αποδυνάμωση της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Εφαρμογών Βορείου Ελλάδος (ΥΤΕΒΕ), καθώς παρατηρείται αδυναμία επιδιόρθωσης των βλαβών των περιπολικών και πολλά από αυτά χρειάζεται να παραμείνουν για μήνες στα συνεργεία.
Ιδιαίτερα επιτακτική είναι η ανάγκη στελέχωσης και εξοπλισμού των αστυνομικών τμημάτων της δυτικής πλευράς του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης της Θεσσαλονίκης, όπου παρατηρείται ανησυχητική αύξηση της εγκληματικότητας.
Η έλλειψη αστυνομικών για την στελέχωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της Αστυνομίας και την ασφάλεια των πολιτών που έχει υπογραμμισθεί και σε προηγούμενη σχετική κατατεθείσα ερώτηση προς το αρμόδιο Υπουργείο με θέμα «Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στην Αστυνομική Διεύθυνση Ν. Θεσσαλονίκης» (Αρ. Πρ.: 3985/07-02-07)

Μετά από τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Πρόκειται το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει σε προσλήψεις ή μεταθέσεις αστυνομικών για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων για την στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων του Νομού Θεσσαλονίκης;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα υπάρχοντα προβλήματα αναφορικά με την έλλειψη επαρκούς αριθμού περιπολικών στα αστυνομικά τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και απαρχαιωμένου εξοπλισμού των αστυνομικών;

- Προβλέπεται να εξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο τις συνθήκες λειτουργίας της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Εφαρμογών Βορείου Ελλάδος (ΥΤΕΒΕ), ώστε να αντιμετωπισθούν οι λόγοι για τους οποίους καθυστερούν οι επισκευές των περιπολικών;   Απάντηση Υπουργείου